Vrienden, bekenden en Tennis Woerden

Abbo de Visser

( Verkoopactie/markt opzetten | Member of team: CORIBO )

from €1.000 (698%)

Actie ALS - hard nodig. .

Op 5 oktober 2017 werd bij mij de diagnose ALS vastgesteld. Toen had ik al diverse onderzoeken achter de rug . Al vanaf februari dat jaar bemerkte ik afnemende kracht in rechterarm en -been. Achteraf realiseerde ik me dat de ziekte er in het jaar daarvoor al was: mijn tennisspel -altijd al verre van geweldig-werd wel erg onzuiver. Een tennisarm, dacht ik. .

Wat doet ALS ?
ALS verwoest de zenuwcellen waarmee de hersenen de spieren aansturen. En daarmee verwoest het je leven zoals je dat kende. Langzaam maar zeker maakt het vanzelfsprekende dingen moeilijk tot onmogelijk. Bij mij achtereenvolgens tennis, fietsen, lopen, typen, praten, eten&drinken... ..
Wel voel ik me bevoorrecht te wonen in een land waar de zorg op een uitzonderlijk hoog niveau ligt. Een geweldig team verpleegkundigen helpt mij door de dagelijkse routine van wassen, aankleden, voeding, medicijnen, toiletgang etc.
Een met de ogen bestuurbare computer maakt communiceren, lezen, internetten, WhatsApp mogelijk. Geweldig! Net als de steun die ik van familie, vrienden en collega’s krijg.
Toch ontbreekt er iets: zicht op behandeling die geneest of voorkomt.
Waarom onderzoek ?
Van de artsen van UMC kreeg ik heel goede uitleg over de gevolgen van de ziekte en over de stand van zaken met betrekking tot onderzoek naar effectieve behandeling . Ze legden uit dat de oorzaken gezocht moeten worden in een of meerdere afwijkende genen in combinatie met externe factoren als bijv voeding, milieu. En dat ze inmiddels beschikken over een database van 15000 patiënten in Europa voor analyse doeleinden. Het gaat om ontelbare mogelijke DNA combinaties. Echt zoeken naar een speld in een hooiberg dus!

De complexiteit van deze zoektocht werd me duidelijker via mijn zoon die voor zijn studie Biologie een jaar bij een ALS onderzoek twee verdachte genen heeft onderzocht. .
Het is duidelijk dat er nog heel veel onderzoek nodig is. En, omdat dit voor een weinig voorkomende ziekte als ALS niet of beperkt door overheid of pharmaceutische industrie wordt gefinancierd, is er geld nodig. Dank als u daaraan bijdraagt !

Abbo de Visser

Woerden, augustus 2020

Promote this page with a cool poster. You can determine the text yourself and then print the poster and put it up anywhere. Anyone can make a poster of this page, including friends, family, colleagues, people from your sports team or classmates. Put the poster up in a supermarket, behind the window at shops, at companies or at school. Putting up a poster is often no problem if you ask nicely and explain what it is for.

View all
€50 02-12-2021 | 16:32
€50 29-11-2021 | 14:59 Goeie actie Abbo! En een goeie film!
€50 27-11-2021 | 14:28
€60 26-11-2021 | 19:45
€50 26-11-2021 | 14:29